SolidoArt

Výroba zo 100% recyklovaného dreva – šetrnosť a originalita v jednom

Prvotným zámerom tohoto článku bolo sprostredkovať vám, ako postupujeme pri reštaurovaní starej komody. Ako to však býva v dobrom filme alebo v živote, príde nečakaný zvrat a vy sa s tým musíte vysporiadať. Miesto jednej zreštaurovanej komody sme nakoniec so štipkou kreativity a väčšou štipkou zručnosti docielili novú identickú komodu a sériu veľmi originálnych rámov. Možno sa pýtate, ako súvisia rámy s reštaurovaním komody… Nuž čítajte a dozviete sa.

Dostali sme za úlohu zrenovovať komodu po rodičoch a uviesť ju do pôvodnej podoby. Po začatí prác a po rozobraní sa zistilo veľké poškodenie drevokazným hmyzom (tzv. na perník), čím bola zároveň narušená statika. Kto sa zaoberá záchranou starých vecí, vie, o čom hovorím. Otázka bola – čo ďalej ?

Alternatív bolo viacero, ale nakoniec sme sa rozhodli zostrojiť repliku komody so zachovaním presnej konštrukcie a štýlu. Z komody sme sa pokúsili zachrániť čo najviac, ale i niektoré kovania boli tak znehodnotené, že sme ich museli nahradiť novými – identickými.

Požiadavkou zákazníka bolo zakomponovať komodu do moderného interiéru s náterom, ktorý by ladil k zariadeniu. Vzhľadom k tomu, že sa už takéto kúsky nevyrábajú, komoda má svoju originalitu, ale aj funkčnosť a slúži ako praktický úložný priestor.

Nastala ďalšia dilema – čo so starou poškodenou komodou? Ako to u nás býva, uvažovali sme o úplnom zrecyklovaní materiálu. Komoda najprv poputovala do sušičky a následne som ju rozpílil na materiál k výrobe štýlových rámov. Môžem vám zaručiť, že podobné rámy len tak ľahko nenájdete. Nie len že sú vyrobené zo 100% zrecyklovaného materiálu, ale špecifickost tohoto materiálu im dodáva neskutočnú originalitu. Občas stačí premeniť kaz na výhodu, odpad na užitočnočné, staré na nové…

Zdieľať