SolidoArt

Zrecyklovaná chalupárska komoda

n

edávno sme čelili ďalšej výzve. Zadanie znelo: zhotoviť komodu netradičných rozmerov (270x50x50 cm) a docieliť vzhľad, akoby tu bola už 100 rokov.

U zadania tohoto typu sa môžete vybrať dvoma cestami – buď sa budete snažiť tú „starinu“ napodobniť, alebo použijete autentický materiál, ktorý to spraví za vás. Paradoxom dnešnej doby je, že ľudia sa snažia nanovo vyrábať ošúchanosť a hrdzavosť, pretože toto retro vytvára akúsi útulnosť. Alebo sa im to zdá cool. Mne osobne príde viac cool, ak sú tie praskliny, diery po klincoch a iné nedokonalosti ozajstné, nepredstierané. Je s tým niekedy viac práce, než si dokážete predstaviť, ale výsledok má potom dušu… A navyše neplytváme materiálom!

Na vrchnú dosku komody som použil materiál zo starého – ešte hlineného domu. Týmito doskami bol podbitý strop a pozerali sa na generácie, ktoré v ňom žili. Mám veľkú úctu k takémuto drevu. Sám som pozorne vyberal jednotlivé dosky, ručne ich opracovával a lepil tak, aby som vyzdvihol jeho štruktúru, kresbu a patinu.

Na tak dlhej komode sa musela riešiť statika spodných nosných prvkov z pevného materiálu. Posuv šuflíkov bol zostrojený pôvodnou technológiou bez použitia kovových posuvov.

Na povrchovú úpravu boli použité kvalitné oleje s voskami, ktoré zabezpečili ochranu a zároveň dodali materiálu mäkkosť a prirodzený vzhľad. Konečnú podobu dotvorili majitelia patinovaným kovaním. Na chalupe, kam komoda následne poputovala, vypĺňa priestor svojou osobitosťou, plní svoju funkciu a sedí tam tak, akoby tam bola už 100 rokov.

Zdieľať