SolidoArt

3 veci, ktoré musí mať vo výbave každý reštaurátor

Do dielne sa mi dostala staručká komoda v pomerne dezolátnom stave. Reštaurovanie v tomto prípade však neskomplikoval len jej vek, ale i neodborný zásah, ktorý zakryl jej pôvodné čaro. Vrátiť jej lesk bol skutočne oriešok, avšak môžem vám aspoň vďaka tomu ilustrovať, čo by žiadnemu reštaurátorovi nemalo chýbať, ak chce svoju prácu robiť poctivo.

1. TRPEZLIVOSŤ

Tú rozhodne staviam na prvé miesto. Zručnosť, dobré nástroje či materiály zázrak samé nespravia. Reštaurovanie je často mravenčia práca, niekedy experimentovanie, alchýmia. Zoškrabávanie starého náteru, rozoberanie a opätovné skladanie ako puzzle. A pri tom rozoberaní človek často odkrýva nové a nové neplechy, ktoré treba opraviť a s ktorými pôvodný časový plán nepočítal.

U tejto konkrétnej komody som musel dať dole vrchný syntetický náter, čo zabralo skutočne veľa času. Pod nátermi som natrafil na pôvodný náter – fláder, ktorý sa už nedal zachrániť, pretože sa nachádzal len na jednom boku komody.

Ornamentové časti (ešte že boli len dve) boli zachované, ale ich čistenie si opäť vyžiadalo trpezlivosť. Na prvej fotke je stav pred reštaurovaním, druhá fotka zachytáva stav po vyčistení a na tretej fotke je ornament po finálnej úprave.

2. DÔSLEDNOSŤ

Ak sa s trpezlivosťou spoja skúsenosti a vedomosti v remesle, práca je odvedená dôsledne a to je hneď na prvý pohľad vidno. Pre nie úplného znalca možno až na druhý. U tejto komody bolo pôvodné drevo prelepené dyhou, ktorá zakrývala neodborné zásahy. Úchytky na zásuvkách navyše vôbec nekorešpondovali s obdobím, v ktorom komoda vznikla. Pôvodné zámky chýbali a boli zaslepené, takže ich bolo treba znovu osadiť a spojazdniť, aby znovu plnili svoju funkciu. Zásuvky sa museli rozobrať a očistiť od nevhodných náterov, niektoré ich časti vyrobiť nanovo a potom znovu zlepiť.

Stav pred reštaurovaním:

Stav po reštaurovaní:

A aby toho nebolo málo, na komode boli namontované nevhodné lišty, ktoré sa nehodili k rozmerom komody. Musel som ich teda upraviť, nanovo dolepiť a doretušovať.

Stav pred reštaurovaním:

Stav po reštaurovaní:

3. SVOJSKÝ PRÍSTUP

Reštaurátor rozhodne nie je opravár. Reštaurovanie je umenie, pretože reštaurátor nenavracia len pôvodnú funkčnosť, ale i dušu. Každý jeden kus je veľmi špecifický, treba pochopiť z akého obdobia a prostredia pochádza a podľa toho sa k jednotlivým kúskom správať. Určite sa k tomu nemožno stavať ako k pásovej výrobe.

Táto komoda mi dala zabrať, ale výsledok ma nesmierne teší. Celú som ju na záver zakonzervoval a zjednotil kvalitnými olejmi a jemne doleštil voskom, čím som dosiahol matný kovový lesk. Komoda tak získala veľmi útulný a príjemný vzhľad a už teraz viem, že bude slúžiť ďalej a robiť radosť.

A tu ju máme ešte raz v celej paráde:

Zdieľať