SolidoArt

Tisíc a jedna noc reštaurovania starožitných stoličiek

Dostalo sa mi do rúk 6 stoličiek zo začiatku 20 storočia. Niekto by si pomyslel, že to budú nepoužiteľné haraburdy. My v nich však vidíme malý zlomok histórie. Kedysi bežne používanú vecičku, ktorú dnes už len málokto dokáže vyrobiť. A práve preto by sa takéto klenoty mali zachraňovať. Povrch stoličiek bol časom a používaním bez života a ich elegancii chýbala iskra. I statika bola narušená kvôli zlomeným spojom. Najjednoduchšie by bolo uverejniť fotku „pred a po“, ale tým by som vás pripravil o neľahký proces, ktorý reštaurovanie obnáša. Je to proces, ktorý si vyžaduje zručnosť, prax a hlavne trpezlivosť. Poďme sa teda pozrieť na to, ako vdychujem život týmto dvom starožitným fešandám.

1. Najprv som musel stoličky rozobrať a vyčistiť od zbytkov lepidla všetky spoje.

2. Vzhľadom k tomu, že na niektorých spojoch bol prevedený neodborný zásah sklincovaním, bolo nutné nahradiť takto poškodené čapy novými. Čapy je potrebné vyrobiť presne, pretože od nich záleží kvalita spoja. Najprv sa daný čap vyfrézuje a potom sa do vyfrézovaného otvoru osadí náhradná drevená vsuvka.

3. Prácu mi pridalo aj rozoberanie čalúnenia stoličiek, aby som sa dostal k poškodeným častiam.

4. Spojové typle sa museli urezať a následne odvŕtať v rovnakých uhloch, ako boli pôvodné a nahradiť novými s rovnakou dĺžkou a priemerom.

5. Takto pripravené čapy a typlové spoje som zlepil s ohľadom na dodržanie roviny a sklonu stoličky, aby  po zlepení stolička stála bez kývania sa.

6. Po navrátení funkčnosti sa pristúpilo k čisteniu povrchu, doplneniu dyhy, tmeleniu, zjednoteniu farebného odtieňa a šelakovaniu, čo dodalo stoličkám eleganciu a noblesu.

7. Pri práci som zistil jednu zaujímavosť – majster, ktorý pracoval na stoličkách, si označoval jednotlivé kusy stoličiek vyrezávaním čiarok dlátom, aby ich následne správne zložil.

A teraz už ostáva zložiť jednotlivé kúsky puzzle dohromady a konečne odkryť finálnu podobu! Za stručným popisom práce je už spomínaná veľká trpezlivosť a natočených veľa motohodín. Chcel som aspoň takto v skratke ukázať, ako sa zo starých a ošumelých stoličiek môžu stať znovu funkčné a zároveň históriou dýchajúce kúsky, ktoré dodajú priestoru nevšednosť. Už sme zvedaví, aký príbeh v podobe bytového doplnku sa nám dostane do dielne nabudúce :).

Zdieľať