SolidoArt

Hodiny zo starého dubu

DUB – tvrdý, pevný, odolný, trvanlivý…

Nie len tak sa vraví – „mocný ako dub“. Je jednou z najvzácnejších drevín, ktoré sa na Slovensku vyskytujú. Pre jeho krásu, majestátnosť a použitie. 

Dubové drevo sa využíva na výrobu dýh, nábytku do interiéru aj do exteriéru či stavbu lodí. Je vhodný na podlahy a v dubových sudoch dozrieva whisky, sherry a brandy. 

Dub si aj po mnohých rokoch zachováva svoju krásu. Ľudská ruka nevytvorí nevšedné ťahy v podobe prasklín, vrások a farebných odtieňov, ktoré vie vtlačiť do tohto tvrdého dreva len čas.  

Práve takéto dubové drevo sme použili na výrobu hodín. Aké príhodné, nemyslíte? V týchto hodinách sa krásne odzrkadľuje čas, a to v dvojakej podobe. Farebné odtiene dreva sme si s pokorou dovolili len jemne vyzdvihnúť voskami, aby sa nepokazila harmónia farieb vytvorená počasím a rokmi. Vyfrézovať čísla bolo celkom dobrodružstvo vzhľadom na vek dreva, ale ako už bolo spomenuté, dub je dub a ten len tak ľahko nepovolí. Do hodín bol osadený strojček s plynulým a tichým chodom, nech čas ukrytý v dreve plynie ďalej…

Zdieľať