SolidoArt

Chalupársky stôl z recyklovaného buku

Prišli mi pod ruku krásne, staré bukové dosky a pri dĺžke, ktorú mali, by bolo hriechom neurobiť veľký chalupársky stôl a využiť materiál na maximum. Problém sa ako vždy našiel v skrytých starých klincoch, ktoré som obsekal dlátom a následne vytiahol. V prasklinách bolo kopec prachu, omietky a kamienkov, ktoré mi odrovnali dva pilové kotúče. Tu stojí za úvahu, či nerobiť veci z kvalitného materiálu, ale na druhej strane tá patina, krása chýb dreva vytvorená časom a tým jeho neopakovateľnosť za to stojí.

Po opracovaní sa materiál odhalil v plnej kráse a zároveň odkryl kopec cestičiek vytvorených drevokazným hmyzom. Drevo v niektorých častiach bolo dosť narušené a tak som ho musel rozpíliť a znovu zlepiť. Mojím cieľom bolo skonštruovať stôl, ktorý by vyzeral, ako keby mal 300 rokov. Preto som priznal všetky chyby a dokonca som dlátom rozširoval praskliny a nepravidelnosti. Na opracovanie to bolo dosť náročné kvôli veľkosti a váhe bukových trámov.

Po vytvorení čapov a nákresu tvaru nôh som prikročil k vyrezaniu ozdobných častí. Ďalšou časťou bolo vytvorenie hranola na prepojenie nôh, ktorý zabezpečuje aj stabilitu stola. Nohy som zaaretoval dubovými cvikmi, ktoré sa používali podobne ako u našich predkov.

Celý stôl som povrchovo upravil olejom. Napokon vzniklo niečo krásne a úsilie stálo za to.Napriek dosť znehodnotenému, recyklovanému materiálu vzniklo niečo výnimočné, krásne a zároveň funkčné. Je to originál, ktorý si právom zaslúži nálepku: „Vitaj späť“ a slúž!

Na stole som si nakoniec zatancoval, takže tá masa prírodného materiálu prevtelená do stola staticky vydržala na 100% 😀

Zdieľať