SolidoArt

Prerod piecky v industriálnu lampu

Po mnohých návštevách rôznych predajní so svietidlami, som sa utvrdil v názore, že originálne svietidlá v industriálnom štýle na našom trhu sú zastúpené minimálne. Preto som sa rozhodol navštíviť zberne kovošrotu, či tam náhodou nenájdem nejaký masívny materiál na výrobu lampy. Padli mi do oka hrdzou poznačené staré liatinové piecky a v tom momente som mal predstavu, ako dám dokopy moje svietidlo.

Prvým krokom bolo rozobratie piecok, aby som zistil, ktoré časti a ako opäť pospájam, aby som vytvoril lampu podľa mojich predstáv. Našiel som firmu, ktorá mi diely piecok opieskovala. Následne som naniesol základný náter, ktorý sa musí po opieskovaní naniesť do 12 hodín, kvôli opätovnému korodovaniu. Druhý náter bol matnou čiernou farbou.

Ďalším krokom bolo navrhnutie zapojenia elektrických častí a držiakov žiarovky, ktoré sa museli vyrobiť z plechu. Všetky časti lampy som musel pospájať skrutkami s oblou hlavou a tým dodržať štýl. Špeciálne skrutky som opäť našiel v kovošrote.

Správnym zapojením po elektrickej stránke nasledovalo konštrukčné doriešenie uchytenia lampy o strop. Napadla ma netradičná vec – využiť priemyselné napináky, u ktorých sa môže meniť dĺžka uchytenia k stropu.

Masívna liatinová krytka zo starého čerpadla mi umožnilo skryť uchytenie napináku k stropu a pripojiť elektrické vedenie k lampe.

S konečným výsledkom som bol spokojný a určite to nebude moja posledná lampa.

Vitaj späť, ale v úplne inej funkcii, než si slúžila doteraz!

Zdieľať