SolidoArt

Stará aj Nová

Ďalšie zadanie bolo vyrobiť skriňu s atypickými rozmermi a z materiálu, ktorý zažil nájazd drevokazného hmyzu, ktorý mal praskliny a chyby, ktoré zosobňujú jeho dušu.

Rozhodol som sa pre materiál z búraniska starého gazdovského domu. Materiál mi dal inšpiráciu, ako by mala skriňa vyzerať, tak som skreslil návrhy, ktoré som musel vtesnať do zadaných  rozmerov. Nákresy som poslal zákazníkovi na  konzultáciu a po drobných pripomienkach vznikol dizajn návrhu.

Pre napílenie a zloženie skrine som použil postupy starých majstrov s čo najväčším priznaním chýb dreva. Na dverách skrine som použil staré pánty z okeníc a kovanie so zámkom som prispôsobil opotrebovaniu, aby vyzerali autenticky.

Ukončenie prác bolo čerešničkou na torte – zvoliť vhodný náter, správne natrieť, primerane prebrúsiť, dopatinovať a dať finálny voskový náter. Tým skriňa získala dušu, starú krásu a zároveň použiteľnosť na každý deň.

Bola to krásna práca, zážitok a trochu dobrodružstvo s prekvapením, pretože materiál, s ktorým pracujem, nesie v sebe vlastné pomalé premeny, zásahy predchádzajúcich majiteľov a vplyvy počasia. Takéto drevo má proste dušu.

Zdieľať