SolidoArt

Zrkadlo s ch(i)bami

Stará, suchá doska, ktorá má už zopár rokov za sebou. Na prvý pohľad vhodná na popílenie a skúrenie. Pretože radi pracujeme s takýmto materiálom, rozhodli sme sa, že jeho„ch(i)by“ využijeme v prospech jedinečných rámov.

Dôležité bolo vybrať také časti dosiek, aby rám bol staticky pevný a zároveň sa prejavila na ňom krása časom dotknutého dreva. 

Návrh vzoru a jeho vyfrézovanie do takéhoto dreva bola vzrušujúca činnosť a každú lištu, ktorú sme vyrobili, bola jedinečná. Nasledovali menej vzrušujúce, ale nevyhnutné činnosti – odpílenie líšt rámu na rozmer, prebrusovanie a lepenie.

Keď ste pred realizáciou náteru už hotového výrobku, ktorý vás stál nemálo hodín práce, vždy ste pred dilemou – vybrať správne odtiene, správny spôsob nanášania farieb, ako vytiahnuť skrytú krásu. Niekedy natrieť a následne zotrieť náter nie je chyba v procese, ale zámer. Farebný efekt, ktorý potom dosiahneme je zaujímavý. Farebné odtiene, ktoré sme použili dávajú vyniknúť pravidelnému vzoru a vyzdvihujú nepravidelnosť a nenapodobiteľnosť starého dreva. To dáva každému rámu i keď s rovnakým vzorom – jedinečnosť a použitím ručného nánosu viacerých náterov – originalitu.

Celý proces od starej neopracovanej dosky až po finálny výrobok je o kreativite, chuti, trpezlivosti, pracovitosti, skúšaní a očakávaní. Nie je to ľahké, ale takto sa nám to páči. 

Zdieľať