SolidoArt

Poklad z kontajnera

Jeden letný podvečer som sa vybral na prechádzku mestom až k starej časti rodinných domov. Tie uličky a domy sú krásne už len tým, čo si za tie roky prežili a koľko osudov je k nim viazaných. Postupom času sa striedajú majitelia a keďže zovňajšok sa nemôže meniť (pamiatkári), tak sa ľudia utiekajú k tomu, kto aký najmodernejší dizajn v interiéri pri prestavbe uplatní. Takže pri plnom kontajneri všeličoho…

Na zemi som si všimol kopec niečoho skleneného s káblikmi. Po dlhšom triedení, ovešaný rôznymi časťami som trielil do dielne v očakávaní, čo to bude zač. Bude to kompletné a funkčné? Hádam ten kontajner medzičasom neodvezú, ak by čo-to chýbalo. Pracoval som dlho do noci, aby som vylúštil rébus do poslednej bodky a po rôznych kombináciách sa začalo rysovať niečo neuveriteľné. Tá zatiaľ špinavá nádhera predčila moje očakávania. Keď krabice vydali posledné súčiastky, konečne som vedel, že mám všetko a čo je poškodené.

Postup práce znovuzrodenia:

1. Znovu som luster rozobral.

2. Vytiahol som z dutých častí všetky kábliky, ktoré boli bez taxtilnej izolácie a spôsobovali skrat (čo bola zrejme príčina pôvodného jeho vyhodenia).

3. Všetky časti som namočil na 6 hodín do kryštalickej sódy s teplou vodou a tým odmastil.

4. Všetky časti a otvory som vyčistil rôznymi kefkami, vyutieral a vysušil. Tu už vynikla krása vypieskovaných kalichov.

5. Najväčší problém vznikol pri nahradzovaní elektrického vedenia. Nakoľko sa mi nepodarilo zohnať pôvodné vodiče s textilnou izoláciou, kvôli bezpečnosti som použil biele vodiče s PVC izoláciou.

6. Luster som poskladal, osadil objímky a pozapájal vedenia. Nesmelo vidieť nič nepôvodného a úprava musela zodpovedať bezpečnostnej.

 

Plný očakávania som si zvesil luster v obývačke a rýchlo s jemným šteklením zapol vypínač. Fu – fu – fu!!! Poviem vám – YES,YES,YES – je to úžas! Ľahol som si na podlahu, potom som išiel do jedného kúta izby, potom do druhého a nevedel som sa vynadívať. Vrátil som čas a história sa opakuje.

Dosť nostalgie, treba sa tešiť z výsledku. Ako sa dielo podarilo, posúďte sami.

 

Vitaj späť meštiansky luster a uži si ďalšie storočie!

Zdieľať